Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Společnosti Microsoft se povedlo vyhrát obrovskou armádní zakázku v hodnotě téměř 22 miliard USD. Týká se dodávky brýlí IVAS pro rozšířenou realitu, které budou založeny na technologii HoloLens.
DarkRichelieu (1234) | 1.4.20219:24
Nerozumím protestům zaměstnanců. Když to nevyvinou oni, tak to udělá někdo jiný v jiné zemi. A v tom horším případě to bude mít při konfliktu ta druhá strana a oni co ? Budou chodit s transparenty zastavte válku proti USA, nemáme holo brýle ????
Odpovědět1  1
Andir (749) | 1.4.202110:14
protože některým lidem hrabe, a vždy jim to dojde až když je pozdě. Jestli protestují nepoužívejte technologie chceme aby naši vojáci radši umírali nebo co , měli by být rádi že vyvinuli něco co zachrání životy jejich vojákům.
Odpovědět1  1
Eskymak (1057) | 1.4.202110:25
To, že všechny ty zbraně jsou pouze defenzivní už tady jednou bylo... Protesty zaměstnanců zcela chápu.
Odpovědět1  1
DarkRichelieu (1234) | 1.4.202112:10
Nemyslím si že svět by byl bez zbraní bezpečnější, pokud by zmizeli zbraně lidé by se masakrovali třeba mačetami viz. ­(Rwandská genocida­). Podle mě je k zachování míru potřeba mít ­"větší klacek­" než má ten druhý. Vsadil bych se, že pokud by neexistovali atomové zbraně, tak studená válka by byla hodně horká, ale vzhledem k možnosti vzájemného zničení se tak nestalo. Takže pokud už se veřejně mluví o tom, že to US Soldier bude mít, tak Čína, Rusko a jiní si to taktéž vyrobí bez ohledu na zaměstnance Microsoftu a bez ohledu na to jestli ten vývoj vzdáme kvůli utopickému pacifismu. A pokud to budou mít oni, tak my se budeme jen dívat na vojáky budoucnosti a vyhrožovat sankcemi ??? muheheheheeeee
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 1.4.202110:51
MOŽNÁ kdyby co dva roky nenapadali nějakou cizí zem, tak by tolik vojenských hraček nepotřebovali. Pak by třeba MOŽNÁ mohli prostředky místo do armády rvát do něčeho užitečného, jako třeba vzdělání nebo zdravotnictví, což tam mají na úrovni středověku. ­(řeč je o zařízeních dostupných běžným lidem, ne o pár školách a nemocnicích pro elity. Ty na úrovni jsou)
Odpovědět2  3
DarkRichelieu (1234) | 1.4.202112:16
To že USA napadají celý svět pod různými záminkami je jen proto, že jim to zbytek světa dovolí. Je to jen selhání OSN, porušování jejich stanov a tichý souhlas politiků ostatních států, které jsme si ­(pokud tomu budeme věřit­) svobodně dosadili do těchto postů. Hodně věcí se nedá řešit, ale většinou se jen nechce.
Odpovědět0  2
Andir (749) | 1.4.202114:40
radši budeme přijímat uprchlíky protože nechceme aby někdo u nich doma udělal pořádek vid ty šmudlo zase vyblítek
Odpovědět1  2
DarkRichelieu (1234) | 1.4.202115:17
Přečti si nejdřív chartu OSN, aby jsi mohl tvrdit tyhle plky. A uprchlíky přijímáme hlavně z toho důvodu, že to tam bombardují a konflikt podporují američané. Ale to ty jako hlavní troll­/elf sám víš, jen musíš tvrdit tyhle plky šmudlo :D
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 1.4.202115:25
Máš na mysli africké vyžírky, jdoucí za soc dávkami, nebo skutečné uprchlíky? 100% jich prchá ze zemí, kde USA ­"pomáhají.­" ­(a dlouho budou, například ve Vietnamu se po ­"pomoci­" USA dodnes rodí děti znetvořené chemickými zbraněmi­)
Odpovědět2  0
tervicz (66) | 1.4.202116:11
Z pohledu zaměstnance MS se to odehrálo zhruba takto. Jde o starší záležitost, která následovala podobnou a podstatně masivnější iniciativu zaměstnanců Google. Tam vedení nakonec rozhodlo o zrušení nebo odprodeji projektů­/divizí, které se zabývaly armádními zakázkami. Zda to pomohlo udržet renomé Google jako ­"hodné­" společnosti, nechávám na čtenáři, pravděpodobně hrála role i celková konsolidace programu, kdy se např. zbavovalo robotiky apod.

Následně se objevila obdobná společná prohlášení zaměstnanců ve více technologických firmách včetně MS, nicméně ve značně menším rozsahu a bez praktického dopadu, kromě vyjádření ve smyslu, že firma pracuje s armádou již tradičně a zastává názor, že spolupráce s armádou demokratické země není nic špatného. Politický názor na věc opět ponechám každému.

Technicky je zajímavé, že se v americké armádě jedná o několikátý projekt obdobného typu, kde se vystřídalo už několik výrobců. Dosud nebyly úspěšné hlavně z toho důvodu, že v porovnání např. s piloty, kteří už dlouhodobě pracují se složitým systémem, velkým množstvím integrované informace, pro pozemní operace je to zatím zařízení příliš složité, rozměrné a citlivé na vnější vlivy, které zahlcuje informací vojáka zvyklého hodně spoléhat v situačním přehledu na vlastní smysly a jednoduché, spolehlivé přístroje.
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 1.4.20218:13
Vždyť rozšířenou realitu používají na helmách piloti F35, ti to mají dokonce tak vymakané že mohou údajně vidět i skrz trup pod sebe, i když asi ne pomocí kamer ale jen jakéhosi 3D HUD,
i když kdo ví, obyčejný 3d HUD meli i piloti AH­-64 a F­-22, třeba F35 má nějaké kamery na trupu a přenáší i obraz do helmy
Rozšířená realita pro armádu musí být přece mnohem dál, než jen předprodukční fázi
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.